Supporting slow fashion.


Deze week kwam het nieuws naar buiten dat twee platformen waarop je tweedehands kleding kan kopen en verkopen samen verder gaan. United Wardrobe en Vinted slaan de handen in 1 met als doel hun krachten te bundelen en op deze manier een groot platform te creëren waarop slow fashion de norm is.

Artikel in het Financieel Dagblad

Eigenlijk al jaren ben ik een supporter van slow fashion, maar ik merk dat ik vooral de laatste jaren me steeds meer afzet tegen fast fashion. Allereerst omdat ik items van vroeger vaak een stuk unieker en kwalitatief beter vind, maar ook omdat ik hoorde hoeveel kleding er op deze wereld wordt geproduceerd en vervolgens weer weggegooid. We hebben genoeg kleding voor de komende 25 (!) jaar voor iedereen! Het is dus helemaal niet nodig om zoveel bij te produceren. En daarbij komt ook nog eens dat dit produceren niet zomaar 1 2 3 gedaan is. De voetafdruk van een spijkerbroek..? 20.000 liter water en 32 kg CO2 wat gelijk staat aan 200x douchen of 150 km rijden met de auto. En dat terwijl er dus nog zoveel spijkerbroeken geen eigenaar hebben..

Toen ik merkte dat er net als ik veel anderen op de wereld zijn die slow fashion willen stimuleren en graag tweedehands kleding willen kopen, voelde het voor mij als een soort roeping. Langzamerhand begon ik mijn account op United Wardrobe uit te breiden en meer items aan te bieden, waarbij ik het wel belangrijk vond om alles met de hand uit te blijven zoeken. Want ook tussen de vintage parels zitten kledingstukken die niet meer te redden zijn. Helaas wordt nog maar minder dan 1% aan kleding wereldwijd gerecycled. De zoektocht naar vintage items bracht mij van kringloopwinkels naar loodsen in Nederland, Kroatië en Italië.. ik viel van de ene verbazing in de andere! Dat er echt nog ZOveel vintage items te vinden waren, had ik absoluut niet verwacht. Dat er zoveel kleding nog in goede staat zomaar ergens rond zwierf, vond ik echt ongelofelijk..


foto: Marijn Fidder 

Tegelijkertijd merkte ik dat United Wardrobe users steeds enthousiaster werden en net als ik tweedehands kleding en vintage items konden waarderen. Hierdoor besloot ik om me fulltime in te zetten voor Bar’s Bargain en van mijn passie mijn werk te maken. Via United Wardrobe bereikte ik makkelijk mijn doelgroep: mensen die net als ik slow fashion belangrijk vinden en alleen nog maar vintage items willen kopen.

Nu komt er verandering.. en verandering is altijd spannend. Maar het betekent absoluut niet dat dit bij voorbaat negatief is. We gaan van platform wisselen of dit nou Vinted of onze webshop wordt of allebei.. de tijd zal het leren. Maar ik heb er alle vertrouwen in, omdat ik weet dat de liefde voor vintage kleding niet zal veranderen. En ik hoop dat jullie samen met mij de slow fashion trend gaan voortzetten zodat we langzamerhand de norm van fast fashion naar slow fashion kunnen veranderen.

Liefs, Barbara
Bar’s Bargain


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd