Tegen over-consumerism and pro vintage!


Waarom consumeren we dan nog steeds zoveel..?

Daar heb ik toch een tijdje heel lang over na moeten denken.
De laatste paar jaar ben ik steeds kritischer geweest op de hoeveelheid spullen die ik kocht, maar pas de laatste maanden evalueer ik vaak de reden achter de aankoop. Dit om te kijken of ik de vraag (waarom consumeren we dan zoveel) voor mezelf kon beantwoorden. Bij elke aankoop vroeg ik mezelf eerst: waarom wil ik dit graag hebben? Wat levert het op, maakt het me gelukkig? En wat eigenlijk heel grappig bleek te zijn, is dat ik altijd maar antwoordde met “naja nee ik heb dit eigenlijk niet echt nodig en ik denk ook niet dat het me gelukkiger gaat maken.” Waarna ik het terug legde en langzamerhand de winkel verlaatte. 


In onze samenleving kan je natuurlijk niet echt om consumeren heen. Het is zelfs heel natuurlijk, het consumeren of ruilen van goederen zit al heel lang in het aard van het beestje. Maar daartegenover staat dat in de huidige westerse wereld het consumeren langzamerhand is veranderd in over-consumeren. Consumeren wordt overmatig wanneer het verder reikt dan wat nodig is. Overmatig consumeren lijkt vaak gepaard te gaan met geluk oftewel men associeert consumeren vaak met het verkrijgen van geluk en voldoening, maar in tegendeel. Het resulteert vaak alleen maar in meer en meer consumeren en langzamerhand is dat vaak wat men ambieert; steeds meer en meer. [Ja de kleding hier boven is allemaal vintage kleding dat in perfecte staat is voor een tweede kans! Dit is zo’n 50kg van de duizenden die er nog zijn!]

Toen ik besloot me fulltime in te zetten voor mijn vintage webshop, werd ik toch wel een beetje geconfronteerd met mijn eigen over-consumerism. Ik heb me steeds meer verdiept in de tweedehands kledingwereld en viel van de ene verbazing in de andere. Niet alleen hoeveel kleding er nog is op de wereld, maar ook hoe mooi het allemaal nog is. Ik hoop dat ik met mijn webshop en mijn verhaal steeds meer mensen kan doen beseffen dat het echt nodig is om minder te gaan consumeren. Maar als je echt iets wil consumeren kies dan voor vintage en slowfashion. Het is goed om eens na te denken over de voetprint die je achterlaat. Door minder te consumeren, kan je de keren die je consumeert voor een lokaal en duurzaam alternatief kiezen. In plaats van 5 fast fashion items te kopen bij de H&M/Zara/Primark (noem maar op), maak je een weloverwogen keuze om 1 slowfashion item te kopen waar je de rest van je leven verliefd op blijft. En geloof me.. vintage items zijn om verliefd op te worden!


Stapje voor stapje ben ik zelf al steeds minder gaan consumeren. Doordat ik steeds minder consumeerde, kwam er veel energie en geld vrij wat ik uiteindelijk heb geïnvesteerd in Bar’s Bargain. Daarbij is de begeerte om mijn lifestyle continue te upscalen inmiddels ook verdwenen. Ik ben enorm dankbaar geworden voor alles wat ik bezit en besef me maar al te goed dat er mensen om me heen zijn die niet de kansen krijgen die ik heb gekregen. Doordat ik stopte met het willen van dit en het willen van dat, kwam er zoveel meer ruimte om dat te waarderen wat ik al heb in mijn leven. Als je er klaar voor bent, neem dan een stapje terug en observeer jezelf eens.. is het echt nodig al die fast fashion of maken die unieke vintage items die al zolang op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar me misschien net zo gelukkig? Of stiekem toch iets meer..

 


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd